Jak vytvořit mapu chybějících zemí

V tomto prvním návodu vám ukážu, jak s pomocí webové aplikace vytvořit mapu zemí, odkud jste obdrželi pohlednice. Tato mapa se používá nejvíce tehdy, když hledáte swap se zeměmi, ze kterých vám chybí pohlednice. Výsledná mapa bude vypadat asi takto:

mapa_3

Více o swapu u na našem webu: http://postcrossing.cz/index.php?str=swap

Způsobů, jak vytvořit takovou mapu je víc. My to provedeme tak, že pomocí webové aplikace http://www.ammap.com/visited_countries/ vytvoříme mapu, kterou následně pomocí Malování upravíme do žádoucí podoby. Vedle této aplikace existují i jiné, např. http://www.traveltip.org/countries_visited.php, takže si můžete vybrat, která vám víc vyhovuje, postup je vždy víceméně stejný.

Je to jednoduché, vše se odehrává na stránce http://www.ammap.com/visited_countries/. Začneme tím, že si naklikáme země, ze kterých jsme obdrželi pohlednici. Jde to dvojím způsobem – buď můžete klikat na jednotlivé státy na mapě anebo si vybírat ze seznamu pod mapou. Státy jsou uvedeny v anglickém jazyce, jejich překlad můžete zjistit třeba zde: http://wiki.l10n.cz/Slovn%C3%ADk_s_n%C3%A1zvy_st%C3%A1t%C5%AF.

Po navolení států můžete přejít k úpravě vzhledu mapy v Set map parameters. Můžete si postupně upravit mj. šířku a výšku mapy, barvu vody, navštívených a nenavštívených zemí, barvu hranic či zoomovací funkci, kterou doporučuji na konci úprav vypnout. Abyste promítli změnu vzhledu do vaší mapy, klikněte na tlačítko Create map.

Tímto je splněn první krok. Tím druhým chceme z této mapy dostat obrázek, který můžeme nahrát na internet. Toto lze provést také více způsoby, my použijeme jednoduše Malování. Můžete se podívat také na nějaký snímač obrazovky, či to stejné provést v jiném grafickém editoru.

Zpátky k Malování – v internetovém prohlížeči si stránku s vytvořenou mapou posuňte tak, aby šla vidět hezky celá a stiskněte na klávesnici tlačítko Print Screen. Tímto se obraz celé stránky přenese do schránky. Otevřete Malování a tady obraz pomocí kombinace na klávesnici Ctrl+V vložte. Celý obraz bude vypadat asi takhle:

mapa_1

Nyní si zvolíme v horním panelu Malování nástroj Vybrat a označíme pouze mapu, u mne to vypadá následovně:

mapa_2

Po žádoucím výběru klikneme na tlačítko Oříznout, které se nachází hned vedle tlačítka Vybrat, které jsme také používali. Nyní jsme s tvorbou mapy u konce, stačí vyladit ještě pár detailů, jako třeba celou mapu posunout kvůli přemíře šedé barvy po bocích, není to však nutné a vše závisí jenom na nás.

Po dokončení úprav mapu uložíme v libovolném formátu a můžeme s ní nakládat dle naší libosti. Takhle pak může vypadat použití mapy v praxi.

Bohužel jsem nenašel rychlejší cestu k její editaci než tvorba nové, kdybyste věděli o něčem jiném, napište.

Snad se vám dnešní návod líbil, pro příště mám nachystán článek o udržování přehledu ve swapech pomocí tabulkového editoru (MS Excel).

Další články:

    Nenalezeny podobné příspěvky

Comments

  1. Autor: Peprmintka

    • Autor: Karlinho

  2. Autor: Marek Holub

    • Autor: Karlinho

  3. Autor: Marek Holub

    • Autor: Karlinho

  4. Autor: r-dusek

    • Autor: Karlinho

      • Autor: r-dusek

  5. Autor: katynka

    • Autor: Karlinho

  6. Autor: achard

    • Autor: Karlinho

  7. Autor: achard