Kickstarter – projekty týkající se pohlednic

Slovo pohlednice všichni důvěrně známe (před výplatou si někdo možná řekne, že bohužel.. 🙂 ), ale pojem „Kickstarter“ bude pro většinu asi něčím novým, a proto si ho blíže představíme.

„Kickstarter“ (volně přeloženo jako „Raketový start“), sídlící na doméně kickstarter.com, je světově největší platforma sloužící ke spolufinancování různých projektů. Jakákoliv kampaň, ať už malá či velká, týkající se filmu, her, hudby, umění, designu a technologií, zde má své místo. Zakladatel (zakladatelé) projektu, nabádá k jeho finanční podpoře různými lákavými nabídkami, a také má proč – pokud totiž nesežene dostatek lidí (neboli tzv. „backers“), budou všechny peníze navráceny těm, kdo je poslali, a projekt nebude moci odstartovat…

Mezi kampaněmi se najdou i ty, které se týkají pohlednic:

„Fantasy Postcard Set“ 

Set fantasy pohlednic od umělkyně Teal Newcomb má svoji realizaci již jistou. Pro základní sadu pěti pohlednic o rozměru 10 x 15 cm byla cílová částka 250 dolarů již vybrána – každé její navýšení o 50 dolarů znamená o jednu pohlednici v setu navíc. Přispět alespoň 1 dolar lze do 26. 12. 2013, avšak odměnu, v podobě jedné či více pohlednic, sponzoři získají až od 5 dolarů a výše.

Odkaz na projekt: http://www.kickstarter.com/projects/1474690286/fantasy-postcard-set?ref=live

„Wise Words – Inspiration Through Design“

O projektu, který by se dal do češtiny přeložit jako: „Slova moudrých – inspirováno designem“ od Michaela, Joshe a Jordana, trojice studentů grafického designu a obchodu z Toronta v Kanadě, vyšel 19. 11. článek na oficiálním blogu stránky postcrossing.com. Dali dohromady skvělou kolekci 40 pohlednic s citáty některých velkých myslitelů, vynálezců a tvůrců historie, rozdělenou do tří barev: červená (myslitelé), zelená (vynálezci), modrá (tvůrci). Jen pro představu, v sadě použili inspirativní myšlenky např. od Nicola Tesly, Coco Chanel či, jak můžete vidět na obrázku výše, W. A. Mozarta, Stevea Jobse a Nelsona Mandely. Poslední termín pro zaslání peněz 5. 12. 2013 ovšem projekt neohrozil, jelikož se základní cílová částka 5000 kanadských dolarů, díky více jak 150 „backerů“, vybrala. Ti, pokud přispěli částkou v dané výši se můžou těšit na odměnu, která stojí za to – při  5 kanadských dolarech wallpaper na plochu počítače, při 15 obrázky všech 40 pohlednic zdarma ke stažení, při 25 vytisknutý celý set pohlednic – o poslední předmět byl veliký zájem a nezbyl ani jeden.

Odkaz na projekt: http://www.kickstarter.com/projects/jordanbishop/wise-words-inspiration-through-design?ref=live

Českou obdobou této platformy je Startovač (startovac.cz), který pomohl uskutečnit projekt „Šaufenstr – Komiks za plexisklem“, kdy mezi odměnami za podporu byly i sety černobílých pohlednic s komiksem „Sebranka“.

Osobně si myslím, že se jedná o dobrý způsob jak podpořit začínající umělce, kteří nemají dostatek prostředků a nebo odvahy, a zároveň získat i něco na oplátku – buď hřejivý pocit či nějaký předmět.

Zdroje obrázků:

https://s3.amazonaws.com/ksr/projects/610312/photo-main.jpg?1385344218

https://s3.amazonaws.com/ksr/assets/001/257/779/9aaf67c17bc6c4902ea9e4b3dc1d0103_large.jpg?1383143209

Další články:

    Nenalezeny podobné příspěvky