Nová Postcrossing známka z Guernsey!

Ano, čtete správně. Další (čtvrtou) Postcrossing známku nemají země jako Německo, Rusko či USA, ale malý ostrov ležící v Lamanšském průlivu mezi pobřežím Francie a Británie. Pár dalších informací o této zemi:

Ostrov Guernsey má rozlohu 78 km2 a 65 228 obyvatel, administrativně se člení na 10 farností (parishes). Hlavním městem je Saint Peter Port se 16 300 obyvateli.

Guernsey, spolu s několika dalšími menšími ostrovy, představuje britskou korunní dependenci, oficiálně zvanou Bailiwick of Guernsey, česky Rychtářství Guernsey. Má vlastní měnu (guernseyská libra), zákony a parlament s rozsáhlou autonomií. Nejvyšší úředník, předsedající parlamentu (angl. States of Guernsey, česky guernseyské stavy) i soudu, nese tradiční titul bailif (Bailiff). Kromě toho existuje také úřad guvernéra (Lieutenant Governor), který má dnes už jen symbolický význam, protože britská vláda prakticky odpovídá pouze za obranu a diplomatickou reprezentaci ostrovů. Ostrovy Alderney a Sark mají navíc v rámci državy Guernsey vlastní svébytné zřízení.

Děkuji, Wikipedie!

Zpět ke známce – hned na úvod si ukážeme, jak tato nová známka vypadá:

Guernsey Postcrossing

A ptáte se Proč zrovna Guernsey? Na tuto otázku by vám nejlépe mohl odpovědět Michael (aka GIBSONMS), který se jednoho dne rozhodl, že chce mít postcrossingovou známku, a tak dělal pro splnění svého cíle první i poslední – kontaktoval úřady, šířil informace o známce, vytvářel podklady pro tvorbu známky. Jak vidíte, tak to fungovalo 🙂

Známka se bude prodávat od 28. května, a to i prostřednictvím online obchodu místní pošty, jejíž marketingové oddělení známku vytvořilo. Jen pro info – tato země má zaregistrovaných 32 Postcrosserů.

Co říkáte na známku? Chtěli by jste takovou dostat? K jaké pohlednici se bude hodit nejvíce?

Zdroj: http://www.postcrossing.com/blog/2014/04/24/a-new-postcrossing-stamp-from-guernsey

Další články:

Tags: