Česká postcrosserka v Norsku

Ahoj!

Jmenuji se Pavla, je mi 25 let a studuji v Pardubicích. Postcrossing jsem objevila teprve nedávno a velice mě nadchl. Už od malička sbírám nejrůznější pohlednice, nejprve to byla zvířátka a především kočky, později jsem sbírala pohledy z dovolených a výletů po České republice. V poslední době jsem si sbírku rozšířila i o pohledy ze zahraničí konkrétně z Norska, Dánska a teď naposledy ze Slovinska.

To, s  čím bych se s vámi chtěla podělit, jsou ale zkušenosti, fotky a pohledy, které jsem si přivezla z Norska, kde jsem půl roku studovala v rámci programu Erasmus. Na tomto postcrossingovém blogu budu svoje příspěvky směřovat na postcrossing, pohledy apod., pokud by vás ale zajímaly moje zážitky z Norska, psala jsem si tam blog.

DSCN5253

„Pozdravy z Norska. Originální norská losí značka.“

První pohled, který bych vám chtěla ukázat, je jak jinak typicky norský. Tato varování najdete často podél norských cest, neboť se ne nadarmo říká, že většina autonehod v Norsku je způsobena právě losy. Podle Wikipedie je v Norsku kolem 120 000 losů. Los váží obvykle více než 270 kg, proto není taková srážka s losem žádná legrace. Značky v této podobě najdete kromě Norska například také ve Švédsku a Finsku.

DSCN5267DSCN5270

Jedny z nejhezčích úlovků z Norska jsou dle mého názoru tyto dva trolí pohledy. Obří trolové, vysocí jako celé budovy, jsou pro Norsko typické. Ovšem není trol jako trol, v některých pohádkách, teď mě jako nejlepší příklad napadá Ledové Království (v originále Frozen), se vyskytují malí koulící se trolové. Přestože je pohádka zasazena do norského Arendalu, nejedná se o troly typicky norské, autoři si je půjčili spíše ze sousedního Švédska.

Zkrátka obří trol = Norsko 🙂

 

A na kolik nás Čechy přijde v Norsku takový pohled?

Běžné pohledy stojí kolem 10 NOK (Norská koruna), speciální trolí pohled se zlatě ozdobeným rámečkem přišel na 15 NOK. Známka do Evropy, která lze běžně zakoupit ve většině obchodů společně z pohledy stojí 10 NOK. NOK se vůči CZK poslední rok pohybovala kolem 3,3 CZK za 1 NOK.

známka

Čili jeden hezký trolí pohled se známkou vyšel na 25 NOK což je zhruba 83 Kč, to je v Norsku taková standardní cena, neboť je tam všechno zhruba třikrát dražší než u nás.

To je prozatím vše, doufám, že se vám můj první článek líbil a příště budu pokračovat třeba pohledy z města Kristiansandu, kde jsem bydlela. Ráda uvítám jakékoli postřehy, dotazy, nebo vaše zkušenosti, třeba i z jiných zemí, v komentářích! 🙂

Další články:

Tags: