Březnová emise známek

Už 4. 3. má vyjít březnová emise známek, pojďme se tedy podívat, na co se můžeme těšit. Zřejmě nikoho nepřekvapí, že v březnu na přepážkách pošty najdeme i známku s námětem Velikonoc. Nejdříve se však seznámíme s pomocníky pošťáků – poštovními skřítky. 🙂

Dušan Kállay: Pošta na křídlech „A“

Známka typu A v hodnotě 13 Kč vyjde na tiskových listech, kdy na každém najdeme 9 ks známek a 12 kuponů. Část nákladu je vytištěna s prázdnými kupony, na něž budou dodatečně zhotovovány přítisky podle přání zákazníka. Známka, jejíž návrh vypracoval Dušan Kállay, bude mít rozměr 23 x 30 mm.

0841

Námětem ilustrace je Karlův most a poštovní skřítci. Na devíti hlavních kuponech je vyobrazena váha s balíkem, ve které jsou housátka s poštovními skřítky. Na postraních kuponech je pak skřítek se zvířátky, na prostředním skřítci na razítku a na dolním kuponu je skřítek v pošťácké brašně. Na okrajích upraveného tiskového listu jsou opět umístěni skřítci. Známky jsou vytištěny plno-barevným ofsetem.

Zdroj: http://filatelie.ceskaposta.cz/cz/filatelie/znamky/dusan-kallay–posta-na-kridlech-a-id43941/

Velikonoce

Druhá známka, která má vyjít stejný den, tedy 4. 3. 2015, je opět typu A s nominální hodnotou 13 Kč. Na tiskových listech po 50 kusech budou známky o rozměrech 23 x 30 mm. Výtvarný návrh zajíce, který jako číšník nese na podnose vajíčka a má v ruce pomlázku, vytvořil Jiří Slíva. Známka je opět vytištěna v plno-barevném ofsetu.

0842

Pro ty, kteří chtějí, aby známka dorazila přesně na Velikonoce, připomínáme kdy se letos slaví. Jelikož se jedná o pohyblivý svátek, tak každý rok připadají na jiné datum. Vždy se však jedná o neděli následující po prvním jarním úplňku. Pokud první jarní úplněk připadne na neděli, svátky se přesouvají až na neděli další. Letos vychází Velikonoční pondělí na 6. dubna.

Zdroj: http://filatelie.ceskaposta.cz/cz/filatelie/znamky/velikonoce-id43943/

Potěšila by vás známka se zajícem či skřítky? 🙂

Další články: