Plavba z Norska do Dánska

Z Dánska mám mnoho pěkných pohledů, a tak začnu plavbou do Hirtshalsu a další město, které jsem navštívila, si pro vás připravím příště.

DSCN4499

Výhled na Kristiansand z paluby trajektu (foto)

Z jihu Norska – z Kristiansandu vede lodní cesta na sever Dánska – do Hirtshalsu. Plavba lodí trvá okolo 2-3 hodin, záleží na společnosti. Já jsem plula se SuperSpeed ColorLine a byla to moje první plavba po moři vůbec. Nemám ráda ani dětské houpačky, dělá se mi z nich zle, a tak jsem byla zvědavá, jak se mi na lodi bude líbit, nebo spíš nebude. Loď měla asi tak 8 pater s tím, že v dolních patrech bylo místo pro hromadu osobních i nákladních automobilů a autobusů.

DSCN5278

Trajekt a v popředí červené a bílé norské domečky

Na konci ledna jsme se tedy s partou přátel rozhodli, že si zajedeme do Dánska nakoupit zásoby jídla a nějaký alkohol. Zpáteční jízdenka byla díky studentské slevě opravdu velmi výhodná, stála nás 50 NOK, což je asi tak 170 Kč – tam i zpět! Za to bychom v Norsku nezvládli vyjet ani městskou hromadnou dopravou z města.

DSCN4525

Vzdalujeme se od Kristiansandu (foto)

Tyto plavby fungovaly tak, že většina studentů jela jen proto, aby si na palubě lodi v bezcelním prostoru nakoupila hromadu alkoholu a suvenýrů a pak plula hned zase zpátky. Já jsem si teda kromě čokolády, piva a pár suvenýrů koupila pohlednice, měli tam nepřeberné množství trolích pohledů, které jsem vám ukazovala už v prvním příspěvku, ale také pohledy Dánska, dánského Hirtshalsu nebo pohledy s trajektem, jako je ta pohlednice výše.

DSCN5274

Krásná pohlednice Dánska

A právě v bezcelním obchodě, který se otevřel hned potom, co loď vyplula, jsem zjistila, jaký jsem „mořeplavec“. Obchod byl na přídi, která se nehorázně houpala, takže jít rovně bylo dost těžké, všude rachotily lahve s alkoholem a celý obchod se houpal a otřásal. Během pár minut jsem začala mít mžitky před očima, potom téměř černo a bylo mi pekelně zle. Tak jsem si uprostřed obchodu dala menší zastávku, sedla si na zem (a v tu chvíli mi bylo úplně jedno, jestli se na mě bude někdo divně dívat), dřív než to se mnou praští a zvažovala jsem, jaké mám šance dojít k pokladně, zaplatit a udržet si při tom obsah žaludku. Po menším boji s mořskou nemocí jsem to naštěstí zvládla a pak jsem se celá šťastná usadila na sedačku v jenom baru a raději usnula. Mezitím mí přátelé zjistili, že se nikde na lodi nesmí konzumovat pivo zakoupené v bezcelních obchodech a všechna načatá piva jim byla během chvíle zabavena. Smůla.

DSCN5282

V Hirsthalsu jsme měli necelých 45 minut času, než trajekt zase vyrazí zpět. Takže to bylo opravdu tak, že jsme dvě a půl hodiny pluli, na 45 minut jsme si dali rozchod na hledání obchodů a pak jsme zase běželi zpátky na loď. Byla to hold taková průzkumná platba.

Humorné na tom všem bylo, že nikoho nenapadlo zjistit si jaký kurz má Dánská koruna. Takže jsme vlítli do obchodů, kde byly všechny ceny skoro poloviční, někdy i nižší a my vůbec nevěděli, kolik to všechno teda stojí. Až zpátky na bytě jsme se dovtípili, že kurz je asi o dvě desetiny výhodnější než ten s Norskou korunou a tudíž jsme ušetřili kupu peněz. Jen pro porovnání, třeba takový obyčejný toustový chleba byl v Norsku tak drahý, že jsem si ho nikdy nekoupila, vyšel víc jak na 100 Kč, zatímco v Dánsku v akci asi tak za 16 Kč.

DSCN5284

V samotném městě toho bohužel není moc na dívání, určitě ne na celodenní výlet. Je tam zajímavý střed města, pár pláží (ty ale v lednu nejsou úplně aktuální) a asi nejzajímavější je oceánské muzeum. V muzeu jsem bohužel nebyla, ale místo toho jsem podnikla dobrodružnou výpravu a to, kam to bylo, vám prozradím v příštím příspěvku. 🙂

Doufám, že se vám tento příspěvek líbil 🙂 Máte také nějaké zajímavé zážitky s plavbou po moři nebo pobytem v Dánsku?

Další články:

Comments

  1. Autor: Filomena

    • Autor: Bookie

    • Autor: Lukáš

  2. Autor: Luca