Pohledy z města Kristiansand

Město Kristiansand se nachází na jihu Norska, protéká jím řeka Otra a jeho břehy omílá Severní moře. V létě se jedná především o dovolenkovou destinaci, kam se celé Norsko sjíždí, aby se mohlo vykoupat v relativně teplé vodě, ve které neplavou žádné kusy ledu.

Kristiansand2

 Kristiansand leží na jihu Norska.

Kvadraturem2

 Kvadraturen – centrum města.

V Kristiansandu jsem přebývala od ledna do června. V zimě to tam teplotně odpovídalo více méně České republice, podle Norů byla zima na začátku roku 2014 obzvláště mírná. Nicméně vyšší vlhkost vzduchu zaručuje silnější pocit chladu a počasí je o něco krutější než u nás. A ani světlo nám moc nepomohlo. V lednu svítalo okolo 9. hodiny a ve 4 odpoledne už byla zase tma, takže bych řekla minimálně o dvě hodiny slunečního světla méně než je ve stejném období zvykem u nás. Nicméně absence slunečního záření nám byla vynahrazena už v květnu, kdy o půlnoci bylo jen lehce šero, jako by se smrákalo, a úplná tma snad byla jen mezi 2. a 3. hodinou ranní.

A teď k pohledům, které jsem si přivezla domů, jako památku na toto zajímavé město.

DSCN5303

Tady je pohled na centrum města, takzvané Kvadraturen, jež název získalo od svého dokonalého čtvercového tvaru (jak je dobře vidět na druhé mapce) o rozměru 1 x 1 km. Na pohledu můžete vidět vlakové nádraží a věžička napravo obklopená zelení parku je Kristiansandská katedrála, ta je hlavní dominantou města. Není však zdaleka jedinou zajímavou budovou ve městě. Střed města je řešen striktně pravoúhle, proto jen tak nezabloudíte, z jedné strany řeka, z druhé takové „menší“ kopečky a zbytek je obklopen mořem. Ideální pro průzkum 🙂 V dáli je vidět větší most vedoucí přes záliv a ještě dál za ním je jen málo patrné letiště Kjevik.

DSCN5260

Další pohled zachycuje Kristiansandskou katedrálu z pohledu od parku, večer to tam bylo opravdu krásné. Horní z malých obrázků napravo je focen od katedrály, jedná se o radnici a městské muzeum. Obrázek uprostřed ukazuje pohled na jednu z hlavních nákupních a restauračních ulic. Úplně dole je fotka rybího trhu, kde bylo možné jeden den v týdnu brzy ráno nakupovat nejrůznější čerstvé ryby, nebo se jít jen přes den podívat na labutě.

Když už jsem se zmínila o té restaurační ulici, povím vám něco o restauracích. Najíst se v norské restauraci totiž není jen tak. Běžná jídla stojí okolo 300 NOK, což je zhruba tisíc korun. Říkáte si, že by vám stačilo pivo? Cena piva se pohybovala kolem 80 – 150 NOK, záleželo na restauraci. Takže se mi asi nebudete divit, že jsem během svého půlročního pobytu v Norsku, byla v restauraci všehovšudy dvakrát a k pití jsem si dala raději jen vodu s citrónem, která byla na rozdíl od poměrů v Čechách zdarma. Na lístku samozřejmě bývaly mimo jiné i norské speciality – pokrmy z losů či velmi populárních ryb a mořských plodů. V Kristiansandu frčelo pivo CB (síbí) a taky Ø (čti jako oé, nebo němčináři znají ö, které je vyslovováno podobně), které bylo pojmenováno zkrátka od slova „pivo“ – v norštině „Øl“. A jak má tedy nebohý studentík vyhnaný na pospas Erasmu přežít v Norsku a najíst se? To si pro vás připravím třeba příště!

DSCN5257

Můj poslední pohled se podobá tomu prvnímu, ale je tam malinký rozdíl, kromě vlakového nádraží, je tam totiž vidět i loděnice a hlavně dopravní loď ColorLine. Kristiansand je totiž spojen s dánským městem Hirtshals pomocí lodní dopravy. A o tom bude můj další příspěvek, kterak jsem se pokusně poprvé v životě plavila lodí zhruba tak dvě a půl hodiny do Dánska a jaké benefity taková plavba skýtala. (Kdoví, jestli taková loď vozí třeba i poštu? Každopádně se tam ale dají koupit pohledy!)

Máte nějaké zážitky týkající se Norska nebo severských zemí obecně? Pochlubte se 🙂 Ráda uvítám jakékoliv vaše komentáře!

 

Další články: