STS a 2FABE – Městská legenda, nebo ověřená metoda posílání pošty zdarma?

V úvodu bych chtěla připomenout, že správný postcrosser posílá pohled vždy se známkou, protože známky jsou a budou součástí postcrossingu. Pokud chcete STS nebo 2FABE vykoušet tak jedině mimo postcrossing!

Student to Student

STS nebo také S2S je často diskutovaný způsob, jak poslat pohled nebo dopis bez známky. Jak to tedy funguje? Na pohled nebo dopis na místo známky, napíšete STS, v anglicky mluvících zemí se používá také S2S, a vhodíte do schránky, na poště by se to totiž nemuselo úplně setkat s úspěchem, především v Čechách. A pak jen čekáte, zda vaši poštu nějaká dobrá duše pošle dál, nebo ne.

Tenhle postup je poměrně prověřený z jedné země do jiné, a to především v Evropě. Pokud byste posílali STS poštu v rámci jedné země, v našem případě po České republice, je pravděpodobné, že by příjemce musel uhradit známku za odesílatele, jako kdyby byla pošta zaslána na účet příjemce. Na internetu lze také nalézt případy, kdy byla pošta doručena i z jiných kontinentů do Evropy bez problému. Nicméně je potřeba vždy počítat s tím, že je tu jistá šance, že pohled prostě nedojde.

Něco jako „oficiální stránky“: http://www.studenttostudent.info/

2FABE

Také 2FABE nebo 2 FA-BE, se používá stejně jako STS, nicméně jsem nikde nenašla vysvětlení, co tato zkratka znamená. Dočetla jsem se ale, že se pravděpodobně jedná o takzvanou městskou legendu, která se stává pravdou.

Zkrátka si jednoho dne někdo usmyslel, že pošle pohled a napíše na něj třeba 2FABE, někde se s tím pochlubil a tato fáma se dostala dál, až se z ní stala městská legenda. 2FABE je často diskutovaná především na anglických webech, četla jsem i o tom, že se jedná o tajný mezinárodní kód (The ‚secret‘ international travel postcard stamp code), nebo také, že jde o jakýsi kód CIA. Každopádně už i pohledy s 2FABE došli správnému příjemci a zafungovaly.

Názor odborníka

Jak je ale možné, že dopisy a pohledy došly? Určitou odpověď jsem našla od právníka, který se k této problematice vyjádřil na internetu v rámci stránky BEST – Board of European Students of Technology.

Podle něho, žádná oficiální poštovní služba ve formě student-to-student, STS nebo 2FABE, které mají nahradit známku, neexistuje. Stejně tak, jako může dorazit pošta se značkou STS, tak může dojít s jakýmkoliv jiným nápisem místo známky, jako třeba „no money“ (bez peněz), „fake stamp“ (falešná známka) a podobně. Pošta totiž může doručit pohled bez známky, ale není to údajně nápisem STS, protože ho pošty nijak neuznávají. Pohledy bez známky s jakýmikoliv nápisy místo známky jsou zkrátka poslány na účet příjemce, nicméně pokud pohled směřuje do zahraničí, není v silách pošty poštovné vymáhat, ani by se jim to pravděpodobně nevyplatilo.

Zdroj: http://www.best.eu.org/aboutBEST/helpdeskRequest.jsp?req=f5wpxc8&auth=Paulo

Z mého malého průzkumu jsem tedy došla k názoru, že STS je spíš jakási tradice než služba nebo záruka zaslání pošty zdarma bez známky, a 2FABE vzniklo spíš jako městská legenda, která se možná ani nezakládá na pravdě. Nicméně existuje mnoho skupin, jak na Facebooku, tak Twitteru či jinde, kde lidé zkoušejí posílat STS nebo 2FABE poštu a celkem úspěšně.

Tady jsou dvě facebookové skupiny, zabývajícím se STS posíláním:

Moje zkušenost s STS

Ani mně to nedalo a musela jsem to vyzkoušet, a že jsem k tomu dostala prima příležitost. Posílala jsem valentýnský pozdrav příteli na Erasmu+ ve Slovinsku a po 15 dnech skutečně dorazil do rukou mého drahého. Co mě ale překvapilo, bylo razítko Expresní pošta EMS, které bylo oraženo přes můj nápis STS, a navíc kulaté razítko z Pardubic téhož dne, a to jsem přitom pohled hodila do schránky v Královéhradeckém kraji. Zajímavé! 🙂 Máte sami nějaké zkušenosti s STS nebo 2FABE?

Na závěr musím zdůraznit, že se tento způsob zasílání pohledů určitě nehodí na postcrossing, protože by to samozřejmě nebylo fér vůči ostatním a sběratelé známek by jistě zaplakali.

Tady najdete nějaké ty zkušenosti s STS ze světa:

https://jacksaleair.wordpress.com/2010/06/01/student-to-student/

A z Čech:

http://svetemhorempadem.blog.cz/1401/jak-posilat-pohlednice-zadarmo-bez-znamky

Další články:

Comments

  1. Autor: Sonetka

  2. Autor: krajo

  3. Autor: matt

  4. Autor: Bára

    • Autor: Karlinho

  5. Autor: Pitryx

    • Autor: Bookie

      • Autor: Pitryx

        • Autor: Bookie

          • Autor: Pitryx

  6. Autor: Bookie

  7. Autor: 2FABE

    • Autor: Karlinho

  8. Autor: Juras

    • Autor: Bookie

    • Autor: Lucie

      • Autor: Juras

        • Autor: Lucie

    • Autor: jakub škarda

  9. Autor: Monika

  10. Autor: Dana

    • Autor: Karlinho