Lindesnes aneb Kdo by neměl rád maják

Lindesnes Lyr se jmenuje v norštině, Lindesnes Lighthouse v angličtině a česky to přeložme snad jako Lindesneský maják. Jedná se o nejjižněji položený maják Norska a to není jeho jediné nej, protože je zároveň nejstarší.

DSCN5265

 Můj jediný pohled z tohohle zajímavého místa

Tento krásný maják (majáky se přece líbí všem, nebo ne?:) byl postaven již v roce 1656. Možná to bude znít trochu legračně – nejprve se skládal z 30 obyčejných svíček, které byly narovnány na vrcholu třístupňové věže. Asi pochopíte rozhořčení námořníků, když svíčky sfoukl první silnější vítr, který není na skalnatém výběžku, kde se maják nachází, nijak výjimečný. A tak byl maják uzavřen a znovuzaložení se dočkal až roku 1725.

DSCN4119Věřte nebo ne, tohle jsem vážně fotila já 🙂

Jen tak pro zajímavost: jméno Lindesnes pochází ze staré norštiny a znamená „kde se země propadá do moře“ („where the land sinks into the sea“). Pro navození atmosféry je ještě nutné podotknout, že pobřežním vodám kolem jižního cípu Norska se dle příručky, kterou jsem na místě dostala, říká Bod utrpení („Suffering Point“). Zkrátka počasí zde bylo odjakživa kruté a podle toho dostalo toto místo své jméno.

DSCN4130

Kámen sem, kámen tam, kámen – zde! (foto)

Jako většina pobřeží byl i Lindesnes pokrytý pozůstatky zákopů a baterií, které zde byly vystavěny za druhé světové války. Fotka dost klame, tohle pobřeží bylo pěkně rozlehlé a nepochybně i nebezpečné – nesměli jsme chodit ke kraji, kdo by prý spadl, jisto jistě by se utopil dřív než by přišla pomoc. Přesto se našli dobrodruzi, co šli pobřeží prozkoumávat.

DSCN4146Úkol: Najdi tři postavy na fotografii 🙂

Chystáte-li se navštívit jih Norska, můžu toto místo doporučit. Nachází se zde i muzeum majáků, kvalitně vybavený obchod se suvenýry a je ze možné taky shlédnout několik filmů o majácích. Tam se člověk teprve dozví, jak celé rodiny správců majáků žily a jak byl takový život dobrodružný.

Příště se můžete těšit na pohlednici z muzea kanónů v Kristiansandu. Fanoušci obřích kanónů a celkově pozůstatků po druhé světové válce, jako je ten na poslední fotografii, si snad přijdou na své 🙂

 

Další články: