Kolovací obálky

Už jste slyšeli o kolovacích obálkách? Že nevíte, co to je, nebo vám jejich pravidla a obsah nikdy nebyly jasné? Pokusíme se vám vše vysvětlit.

obalka4

Kolovací obálky posíláme jedině DOPORUČENĚ

Jaký je tedy princip kolovacích obálek? Jedná se o obálky s pohlednicemi na různé téma. Obvykle obsahují něco kolem 50 pohledů, pár samolepek a sešítek s informacemi, kdo měl obálku před vámi. Sešítek je velmi milá záležitost, každá stránka je pěkně vyzdobená, obvykle obsahuje poděkování, či slova nadšení každého příjemce a dále počty odebraných a přidaných pohledů a hromadu nálepek/razítek/washi pásek.

12047361_10204882807365804_140694048_n

Sešitek se nachází v každé kolovací obálce

Obálky si mezi sebou posílají postcrosseři, kteří se do kolovacích obálek přihlásili správci – Lucie Absolonové, která je tou dobrou duší, co převzala všechny povinnosti po Katy Vítkové, která se rozhodla ve správcovství už dále nepokračovat. Obálky jsou očíslované a rozdělené dle témat. Nejvíce obálek je tzv. „mix“ (č. 1-8), pak jsou specializované obálky: č. 9 – cizina, 10 – turistické ČR, 11 – zvířata, 12 – umělecké a 13 – film. Díky kolovacím obálkám se tak můžete dostat k velmi zajímavým pohledům, které mnohdy není jednoduché sehnat.

DSCN5874

Bublinková obálka přepraví pohledy v bezpečí

Pokud vás tento nápad zaujal a chtěli byste kolovací obálky vyzkoušet, přidejte se do FB skupiny Kolovací obálky. Zde je nutné kontaktovat správce, například pomocí FB: Lucie Absolonová, nebo e-mailu lucie.abs@seznam.cz. Následně se vaše jméno, adresa, FB účet a preference, jaké obálky chcete dostat zapíše do adresáře, který je dostupný členům FB skupiny Kolovací obálky a je jen na vás abyste si důkladně nastudovali pravidla. Pak už nezbývá než čekat. 🙂

obalka3

Jak obálku ozdobíte je jen na vás 🙂

A teď k pravidlům kolovacích obálek, které je nezbytné dodržovat, aby se obálky neztrácely a nezpožďovaly.

  1. Povinností příjemce je nahlásit správci přijetí obálky, a to neprodleně v den jejího převzetí od pošty.
  2. Povinností odesílatele je oznámit správci, komu chce obálku dále zaslat a vyčkat na jeho souhlas.
  3. Následně po odeslání je odesílatel povinen napsat správci sledovací/podací číslo DOPORUČENĚ odeslané obálky.
  4. Do obálky patří pouze pohlednice a trochu samolepek. Nic jiného!
  5. Maximální počet pohlednic v obálce je 50, od každé jen jeden kus, samolepek pak maximálně 10 kusů (nebo aršíků celkově).
  6. Vkládejte takové pohledy, které byste rádi dostali vy, obálky jsou o radosti pro všechny, ne o obohacení jednotlivce.
  7. Pohledy vkládejte nepopsané, vždy do nové obálky.
  8. Každý chce obálku dostat, preferujte tedy ty adresáty, kteří obálek obdrželi málo, či dokonce žádnou.
  9. Obálku je třeba odeslat do 10 dní od jejího obdržení, přijímají se jen včasné omluvy.
  10. Na obálku vždy napište její pojmenování (1-8, 9 – CIZ, 10 – CZ, 11 – ZV, 12 – UM, 13 – FILM).
  11. Obálka se posílá jako překvapení, kontaktujte pouze lidi, kteří nemají uvedenou adresu.
  12. Respektujte prosím přání adresátů a speciální obálky (9-13) zasílejte jen těm, co je dle tabulky chtějí (zelená políčka).
  13. Poničené či chybějící pohledy, zmizelé sešítky a podobně hlaste.
  14. Pokud víte, že nebudete na vaší nahlášené adrese dostupní, včas to nahlaste, aby nedošlo k marnému zaslání obálky či k její ztrátě!
Speciální obálky

Zelená políčka značí, o které speciální obálky má daný adresát zájem.

Jak je zmíněno v pravidlech, do obálky by se měly dostat jen nepoškozené pohlednice, optimálně takové, které byste se nestyděli poslat do světa (obálka není odpadkový koš na ošklivé poničené pohlednice). Můžete si samozřejmě nechat zapsat do adresáře o jaké obálky máte zájem, je ale nutné uvědomit si, že když budete chtít například obálku s pohledy z ciziny, je nutné i takové pohledy vlastnit, abyste po tom, co z obálky pohledy vezmete, mohli doplnit počty. Jakékoliv nesrovnalosti je nutné hlásit správci, stejně tak jako přijetí obálky a výběr dalšího adresáta.

DSCN5876

Poštovné doporučeně odeslané obálky s cca 50 pohledy vychází okolo 50 Kč.

V případě nedodržení pravidel je správce oprávněn udělovat trestné body, které jsou uváděny v podobě hvězdiček před jménem. V případě, že někdo třikrát poruší pravidla a dostane tak tři trestné body, je přesunut na blacklist po dobu jednoho roku.

podaci-listek

Nezapomeňte si na poště vyplnit podací lístek 🙂

Kolovací obálky jsou ideální pro získání pohledů, které ve svém okolí prostě neseženete a ostatní postcrosseři si je na svých profilech tolik přejí. Naopak můžete poslat dál pohlednice, kterých jste si koupili trochu víc než bylo třeba, nebo prostě obměnit svoje album. Díky možnosti výběru tématických obálek můžete získat tučný balíček 50 (a občas i více) pohlednic s tématem, který vás zajímá. Navíc můžete být příjemně překvapeni, protože se obálka posílá na základě aktualizovaného seznamu a až na výjimky není adresát dopředu kontaktován. Obálka zpravidla přijde v době, kdy to vůbec nečekáte, nebo kdy jste úplně zapomněli, že nějaké kolovací obálky existují 🙂

12026691_10204882858567084_1044869897_n

Připravená obálka č. 11

Doufám, že vám článek pomohl prohlédnout do světa kolovacích neboli putovních obálek a třeba se i přidáte. Ostřílení obálkáři snad ocení aktualizovaná pravidla, která, jak se v poslední době ukázalo, jsou opravdu oprávněná a jejich dodržování nutné. Na závěr bych chtěla poděkovat Lucii Absolonové za spolupráci při psaní článku.

Další články: