Novinky v pohlednicovém světě – únor 2020

Přinášíme po dlouhé době oživení na českém Postcrossing blogu. Tentokrát se podíváme na to, co se za poslední měsíc událo ve světě pohlednic. 🙂

Zpoždění zásilek a vyřazení Číny

Ano, virus se nevyhýbá ani pohlednicím. Čína patří dle statistik do TOP 10 zemí dle počtu odeslaných pohlednic (statistika). Kvůli logistickým problémům, se kterými se země potýká, bylo jen otázkou času, jaké opatření zvolí Postcrossing, aby se vyhnul velkému počtu zpožděných a expirovaných pohlednic. Stalo se očekávané – až do odvolání vyřadili Čínu ze zemí, ze kterých bylo možné vylosovat adresu. Zároveň nás ubezpečili, že se přes pohlednice nemůžou viry této zákeřné nemoci přenést.

Držíme palce, ať toto opatření trvá co nejkratší dobu. (zdroj)

„Dvourychlostní doručování“ v Česku

V platnost vešel nový režim doručování dopisů a pohledů, které cestují po ČR. Zásilky rozděluje na 2 kategorie – „prioritní“ a „ekonomickou“.

  • Prioritní – 26 Kč – „A“ známka – na zásilku je nutné pod známku ještě dopsat „D+1“. To by mělo zaručit co nejdřívější doručení zásilky, v ideálním případě do druhého pracovního dne.
  • Ekonomická – 19 Kč – nová „B“ známka. V tomto případě si na doručení zásilky s největší pravděpodobností pár dní počkáme.

Jak to funguje v praxi ukazuje i reportáž Televize Seznam v pořadu A DOST! – Jak nově Česká pošta doručuje dopisy. Zaplatíme velké peníze a čekáme třeba i týden. No, start nic moc. 🙂 Snad se polepší a nový systém bude splňovat to, co slibuje.

Příspěvek se zkušenostmi na FB skupině zde.

Nové známky

Česká pošta představila 5 nových známek – všechny z nich na sobě mají písmenko B, což umožní pohled nebo dopis poslat „neprioritně“ po ČR. „B“ známky mají aktuálně hodnotu 19 Kč, při použití 2 B známek je možné pohled poslat do celého světa. A jaké kousky nás poctí svojí přítomností?

Poslední zmíněná známka vyjde také na provozní dopisnici.

nove-znamky-unor-2020

Novými známkami se můžou pochlubit i cizí země – například tito krásní maďarští dinosauři se vylíhnou v březnu. Milovníky přírody zase potěšily norské známky. Naprosto fenomenální vesmírné známky zase můžou zdobit pohledy na Ostrovech (v lednu tamtéž vyšly známky s retro PC hrami).

Příležitostná razítka

Razítka, která můžete ulovit v březnu:

Srazy

Oznámil se červnový sraz v Jihlavě (událost), květnový sraz v Plzni (událost) a dubnový sraz v Ostravě (událost). Když se vám nepodaří účastnit se těchto fajn akcí, můžete si zkusit s účastníky domluvit alespoň speciální srazový pohled. 🙂

Stránky Postcrossing.cz

Aktualizovali jsme často kladené dotazy, přidali odpověď na otázku tvorby online mapy (na základě příspěvku ve Facebook skupině) a přidali článek na blog:

29. února – pro muže pohroma? 🙂

Tak za měsíc na viděnou!

A sladká tečka na závěr – Stoletý válečný veterán má netradiční přání. Rád by dostal sto narozeninových přání z celého světa.

Je něco, co vám v přehledu chybělo? Nebo co by naopak v březnovém nemělo chybět? Napište nám – info@postcrossing.cz nebo do komentářů.

Další články: