Únorová emise známek se blíží!

Už příští týden 18. 2. 2015 budou vydány hned čtyři nové známky!!! Pojďme se podívat, co nás od příštího týdne může na poštách překvapit.

Plzeň – Evropské hlavní město kultury

Hodnota známky, jak je na ní jasné viditelné, je 25 Kč. Známka má rozměr 33 x 33 mm a tiskový list bude složen ze čtyř kusů známek a dvou různých kuponů. Výtvarný návrh vytvořil Karel Zeman a rytinu má na svědomí Jaroslav Tvrdoň.

0837

Námět je inspirován velkou kulturní slavností. Známka vyobrazuje katedrálu sv. Barloměje, hlavní dominantu města, a slavnostní ohňostroj. V popředí obrázku je vyobrazena kašna. Titul Evropské hlavní město kultury, který letos kromě Plzně získalo i belgické město Mons, je vždy na jeden rok propůjčován Evropskou unií jednomu či několika evropským městům. Takto vybrané město tak má možnost představit svůj kulturní život a rozvoj.

Na tiskovém listě jsou i dva kupony. Jeden s městským znakem ze zdi starého plzeňského divadla, jenž lemují dvě postavy herců. Druhý kupon připomíná loutkové divadlo, kterým je Plzeň známá.

Se známkou se vydává i obálka prvního dne, včetně příležitostného poštovního razítka. V obrazové části obálky je pohled na Plzeň z ptačí perspektivy. Na obálce se má dále vznášet kroužek se dvěma klíči z městského znaku a s otvírákem plzeňského piva. Obálka je vytištěna ocelotiskem z plochy v černo-modré barvě.

Na razítku je logo „Plzeň – město kultury 2015“ a stylizovaný motiv z mříže brány, vedoucí do proslaveného pivovaru a text: Plzeň, 18. 2. 2015.

Zdroj a další informace: Filatelie Česká pošta, Plzeň – Evropské město kultury.

Historické dopravní prostředky: automobil Walter 6B, 1935

Známka o hodnotě 13 Kč a rozměrech 40 x 23 mm, bude na tiskových listech po 50 kusech, kde polovinu bude zastupovat právě tato známka a druhou polovinu známka s letadlem Metoděje Vlacha. Návrh vytvořil Václav Zapadlík.

0838

Automobil na známce je pojmenován podle Josefa Waltera, průkopníka českého motorismu. Walter nejdříve stavěl jízdní kola a pak i motocykly a tříkolky. V roce 1913 zhotovil první osobní automobil. Modely 6 a 6B jsou považovány za nejvyzrálejší, jejich výroba začala v roce 1928. Posledním a nejluxusnějším z těchto automobilů byl právě model Walter.

Ke známce se vydává také obálka prvního dne včetně příležitostného poštovního razítka. V obrazové části obálky je jak jinak než automobil Walter 6B. Obálka je vytištěna ocelotiskem z plochy v černé barvě. Na razítku je automobil Walter 6B a text: Praha, 18. 2. 2015.

Zdroj a další informace: Filatelie Česká pošta, Historické dopravní prostředky: Automobil Walter 6B.

Historické dopravní prostředky: letadlo Metoděje Vlacha

Na druhé známce o hodnotě 13 Kč je letadlo Metoděje Vlacha – celodřevěný jednoplošník, na kterém Vlach uskutečnil svůj první úspěšný veřejný let. Jedná se o stejný rozměr známky jako v předchozím případě – čili 40 x 23 mm. Výtvarný návrh provedl Pavel Sivko.

0839

Metoděj Vlach je významnou postavou dějin českého letectví. Byl prvním Čechem, jenž postavil funkční letadlo s vlastní konstrukcí, z tuzemských materiálů, navíc poháněné českým motorem. Vlach pracoval u firmy Laurin & Klement v Mladé Boleslavi a ve volném čase se věnoval právě konstrukci a stavbě vlastních letadel, kdy první dvě letadla vznikla v letech 1908 a 1909. Třetí nejúspěšnější letadlo bylo sestaveno v letech 1910 – 1912 a jednalo se právě o celodřevěný jednoplošník s rozpětím křídel 10 m. Celé letadlo vážilo 720 kg. Vlachovy pokusy o sestavování letadel skončily první světovou válkou.

Ke známce lze zakoupit i obálka prvního dne vydání a s ní získat i příležitostné poštovní razítko. V obrazové části obálky je kresba přední části letadla stojícího na louce, a je provedena ocelotiskem v hnědočervené barvě. Na razítku je detail motoru s vrtulí letadla Metoděje Vlacha a text: Říkovice, 18. 2. 2015.

Zdroj a další informace: Filatelie Česká pošta, Historické dopravní prostředky: Letadlo Metoděje Vlacha

Večerníček „A“

Poslední únorová známka má opět hodnotu 13 Kč a její rozměry jsou 30 x 23 mm. V tiskových listech bude á 40 kusů známek. Výtvarný návrh pochází od Radka Pilaře.

0840

Večerníčka asi nemusím představovat. Nicméně tato legendární postavička oslaví v roce 2015 už 50 let své nepřetržité přítomnosti v televizi.

Se známkou se opět vydává obálka prvního dne a také příležitostné poštovní razítko. Obrazovou část obálky zdobí kresba Večerníčka v autě a tato část je vytištěna plno-barevným ofsetem. Na razítku je Večerníček na houpacím koni a text: Praha, 18. 2. 2015

Zajímavosti o Večerníčkovi a této známce najdete na Filatelii České pošty, Večerníček.

Těšíte se na nové známky? Mně se hrozně líbí večerníček, ale celkem jsem si oblíbila i historické dopravní prostředky, které byly zatím hlavně na známkách pro Evropu. Půjdete někdo pro známku, razítko a obálku prvního dne? Byli jste už někdy? A jak to probíhá? Já o těchhle akcích hlavně čtu a teď tedy i píšu, ale zajímaly by mě nějaké zážitky z terénu. Na jakých poštách se takovéhle akce obvykle dějí? Díky za vaše reakce! 🙂

Další články:

Comments

  1. Autor: Pavla

  2. Autor: Bookie