Záříjová emise známek

Všichni správní postcrosseři musí vědět, že v září vyšla první česká postcrossingová známka, ledaskdo zaznamenal i vydání známky se Sirem Nicholasem Wintonem, nicméně v září byla Česká Pošta pilná a vydala i aršík a sešitek – Sovy a Česká auta. Pojďme si tedy zrekapitulovat, pro které známky si už můžeme běžet na pošty a podívejme se, jaké novinky z Historických dopravních prostředků, na nás čekají v druhé polovině září.

Václav Zapadlík – Česká auta – Škoda III.

Začněme sešitkem, který možná neprosákl na světlo světa tak snadno jako ostatní známky. Sešitek Václav Zapadlík – Česká auta – Škoda III. (známkový sešitek) byl vydán 2. 9. 2015 ve formě výplatních písmenových poštovních známek typu A. Známky v hodnotě 13 Kč nelze kupovat jednotlivě, pouze celý sešitek v hodnotě 104 Kč, který obsahuje 4 x 2 kusy různých známek ve formě celoplošných samolepek, které jsou odděleny formou průseku a vytištěny v plnobarevném ofsetu. Známky jsou v rozměru 50 x 29 mm.

image_4325

Česká Auta – Škoda (část III.)

Autorem je, jak už název sešitku napovídá, Václav Zapadlík, o jehož kreslířské nadání se začal v 90. letech zajímat celý svět. Spolupracoval s prestižním muzeem automobilu Blackhawk Automotive Museum a jeho díla můžete nalézt v galeriích v San Francisku i Pebble Beach. Václav Zapadlík měl velký úspěch už se známkovými sešitky „Světová auta“, „Česká auta – Škoda I.“ a „Česká auta – Škoda II.“ a historické dopravní prostředky „S nimi přišla svoboda“. Nyní přichází s posledním sešitkem věnovaným automobilům Škoda, konkrétně Škodě 1201, r. v. 1955 a Škodě Rapid 1500, r. v. 1947. Ale žádný strach, s vydáváním emisí s tematikou historických automobilů bude pokračovat i nadále 🙂

image_4327

Škoda Rapid 1500, r. v. 1947

image_4326

Škoda 1201, r. v. 1955

Zdroj: Česká pošta – Václav Zapadlík – Česká auta – Škoda III.

Ochrana přírody – Sovy – aršík

Krásné známky sov je možné získat na příležitostném poštovním aršíku provedené v ocelotisku z ploché desky v černé barvě kombinovaný vícebarevným ofsetem. Cena, za kterou si celý aršík můžete pořídit, je 76 Kč a obsahuje známky v hodnotě 13, 17, 21 a 25 Kč. Jedná se o soutisk 4 známek a 4 kuponů. Výtvarný návrh vytvořili Libuše a Jaromír Knotkovi, autorem rytiny je pak Marin Srb. Na aršíku je vyobrazen sýček obecný s mláďaty, sovice sněžná ve společnosti puštíka obecného, sýc rousný s mláďaty a výr velký.

image_4320

Evropské sovy

Zdroj: Česká pošta – Ochrana přírody – Sovy

Pocta Siru Nicholasovi

Známka, jejíž emisí jsme se dle mého názoru ve světě opět trochu zviditelnili, se jmenuje Pocta Siru Nicholasovi. Tato příležitostná poštovní známka v hodnotě 13 Kč a s rozměrem 40 x 23 mm, jejíž výtvarný návrh provedl Zdeněk Netopil, je tištěna v plnobarevném ofsetu na tiskových listech po 50 kusech známek. Vyobrazuje portrét Sira Nicholase v pozadí s dětmi.

image_4338

Pocta Siru Nicholasovi

Jen pro připomenutí – Sir Nicholas George Winton se narodil roku 1909 v Londýně a v dospělosti pracoval jako britský makléř a humanitární pracovník. V roce 1939 zachránil z okupovaného Československa 669 povětšinou židovských dětí před transportem do koncentračních táborů a to tak, že jim zajistil odjezd vlakem do Spojeného království. Na počátku července letošního roku Nicholas Winton zemřel ve svých 106 letech.

Zdroj: Česká Pošta – Pocta Siru Nicholasovi

Postcrossing

Známku pojmenovanou stručně a jednoduše Postcrossing už uvádím jen proto, aby byl tento seznam kompletní. Jedná se o výplatní písmenovou poštovní známku typu E, její hodnota je tedy 25 Kč. Výtvarný návrh provedla Maria Noguiera. Známka o rozměrech 23 x 30 mm se nachází na tiskových listech po 40 kusech a je vytištěna v plnobarevném ofsetu.

image_4328

Postcrossing

Motivem známky je jak jinak koloběh celosvětové výměny pohlednic. Jedná se o sedmou známku věnovanou tomuto fenoménu. Hádám, že princip postcrossingu nemusím na postcrossingovém blogu vysvětlovat. 🙂 Přesto jsem se rozhodla citovat stránky České Pošty, které postcrossing hezky vysvětlují v popisu známky:

„Cílem projektu je umožnit lidem, aby dostávali pohlednice z celého světa, a to zadarmo. Tedy, skoro zadarmo! Hlavním principem je: pošlete-li pohlednici, dostanete nejméně jednu na oplátku, od náhodného postcrossera, kdekoli na světě.

Proč? Protože, stejně jako autoři tohoto projektu, lidi rádi dostávají opravdovou poštu. Překvapení, když dostanete pohlednice z různých částí světa (o kterých jste možná nikdy ani neslyšeli), může proměnit Vaši poštovní schránku ve schránku plnou překvapení – a komu by se to nelíbilo?

V prvním kroku si vyžádáte adresu jiného uživatele, kterému musíte poslat pohlednici. E-mailem dostanete uživatelovu adresu a identifikační kód pohlednice (např. CZ-010101). Tento kód (ID) je jedinečný pro každou pohlednici v systému. Pod tímto kódem ji adresát zaregistruje, a Vaše adresa potom bude na řadě, až si další uživatel vyžádá adresu, na kterou pošle pohlednici. Zpočátku můžete odeslat maximálně 5 pohlednic najednou. Ve chvíli, kdy některý z adresátů zaregistruje Vaši pohlednici, můžete poslat další a jejich počet časem roste.“

Zdroj: Česká Pošta – Postcrossing

Historické dopravní prostředky

Na středu 23. 9. 2015 Česká pošta připravila emisi dvou krásných známek ze série Historické dopravní prostředky, jedná se o kolesový parník Primátor Dittrich a Tramvaj T3. Obě známky o hodnotě 25 Kč jsou vhodné pro posílání do zahraničí a mají obvyklý rozměr 40 x 23 mm. Vytištěny jsou v plnobarevném ofsetu na tiskových listech s 50 známkami v šachovnicovém soutisku: 25 ks tramvaj + 25 ks parník.

Autorem známky Historické dopravní prostředky: kolesový parník Primátor Dittrich je Jindřich Žáček. Parník nese jméno po zakladateli Pražské paroplavební společnosti, pražském primátorovi Františku Dittrichovi, který ji založil v roce 1865. Dittrich byl za svoji důležitou úlohu v zavádění osobní paroplavby vyznamenán rytířským křížem Řádu Františka Josefa. Kolesový parník Primátor Dittrich se proslavil také díky knize Vzpoura na parníku Primátor Dittrich, která byla vydaná v roce 1930.

image_4398

Kolesový parník Primátor Dittrich

Zdroj: Česká pošta

Výtvarný návrh známky Historické dopravní prostředky: Tramvaj T3 vytvořil Petr Ptáček. Námětem známky je československá tramvaj Tatra T3, která se vyráběla od začátku šedesátých let až do druhé poloviny devadesátých let 20. století v podniku ČKD Praha v závodě Tatra Smíchov. T3 je jednou z nejrozšířenějších tramvajových vozů na světě (vyrobeno bylo přes 14 000 vozů), dokonce byly tramvaje T3 zapsány do Guinnessovy knihy rekordů jako nejpočetněji vyrobený typ tramvají na světě. Nikoho tedy nepřekvapí, že se tramvaje dostaly i do Německa, tehdejší Jugoslávie či Sarajeva. Největší odběratelem byl ale bezesporu Sovětský svaz, do 34 měst bylo dodáno neuvěřitelných 11 353 tramvají T3. V České republice dochází od 90. let minulého století k jejich vyřazování, nemusíme se však bát, zmodernizované verze tramvají T3 budou brázdit Prahu ještě desítky let.

image_4397

Tramvaj T3

Zdroj: Česká pošta

Co říkáte na nové známky? Poběžíte si pro Historické dopravní prostředky, abyste mohli potěšit postcrossery v zahraničí úplně novými známkami? 🙂

Další články: