Listopadová emise známek

Osobnosti: Jan Opletal.

Na první polovinu listopadu, přesněji na 11. 11. 2015 je připravena příležitostná poštovní známka o hodnotě 13 Kč s vyobrazením Jana Opletala.

Vysvětlení pro nováčky: známky o hodnotě 13 Kč, stejně tak jako písmenkové známky označené písmenem A lze využít pro posílání jak po ČR, tak i do zahraničí v kombinaci s dalšími známkami a to tak, aby celková hodnota byla minimálně 25 Kč.

image_4453

Výtvarný návrh vytvořila Renáta Fučíková a autorem rytiny je Bohumil Šneider. Známky jsou vytištěny pomocí rotačního ocelotisku v barvě modré, který je kombinovaný hlubotiskem v barvě červené na tiskové listy po 50 kusech. Rozměr známky je 23 x 40 mm.

Motivem je portrét Jana Opletala v barvách trikolory. Jan Opletal narozený 31. 12. 1915 se stal jedním ze symbolů odporu českého obyvatelstva proti nacistické okupaci v roce 1939, kdy 11. listopadu zemřel na následky smrtelného zranění, které utržil v den výročí založení samostatného československého státu (28. října 1939) během protinacistické demonstrace. Poté, co byl pohřben, byly nacisty provedeny další brutální akce, které vedly kromě uzavření českých vysokých škol, také k popravám a žalářováním českých studentů. V roce 1996 byl Janu Opletalovi, in memoriam, propůjčen Řád T. G. Masaryka I. třídy.

Toto je prozatím vše k listopadové emisi, necháme se překvapit, zda Česká pošta připraví i něco do druhé poloviny listopadu, například na 17. listopadu, kdy nás čeká státní svátek – Den boje za svobodu a demokracii, který je spojený jak s rokem 1939, tak i 1989.

Další články: