Co přinesla lednová a únorová emise 2016

Jaké známky vyšly v lednu a únoru? Pojďme se podívat na přehled nových známek vydaných zkraje roku 2016.

V lednu vyšly dvě známky: Tradice české známkové tvorby: Karel Svolinský (1896 – 1986) v hodnotě 13 Kč a Osobnosti: Jeroným Pražský o nominální hodnotě 17 Kč.

Autorem prvně zmíněné příležitostné poštovní známky je Zdeněk Netopil. Známka má rozměry 40 x 23 mm a byla vytištěna plnobarevným ofsetem na tiskové listy po á 50 ks nebo také v úpravě známkového sešitku s 8 známkami a 4 kupóny. Námětem je portrét K. Svolinského dle fotografie, která byla zapůjčena z Poštovního muzea. Karel Svolinský byl významný český malíř, grafik, ilustrátor, typograf a scénograf, byl také pedagogem na vysoké škole.

image_4505

Karel Svolinský 1896 – 1986

Druhá příležitostná známka, která vyšla v lednu, je ze série Osobnosti a její výtvarný návrh vypracovala Renáta Fučíková. Známky o rozměrech 40 x 23 mm jsou vytištěny v plnobarevném ofsetu na listech po 50 kusech. Známka zobrazuje podobiznu Jeronýma Pražského, českého filozofa a náboženského myslitele. V pozadí jsou vyobrazeny věže a brány, které mají ztvárňovat evropskou středověkou vyspělost a rozmanitost jako obraz velkého duchovního bohatství. Stejně jako Jan Hus, se kterým se znali z Vysokého učení pražského, byl Jeroným Pražský obviněn z kacířství a nakonec rok po Husově popravě upálen na tomtéž místě.

image_4506

Jeroným Pražský

Více informací:

Česká pošta – Tradice české známkové tvorby: Karel Svolinský (1896 – 1986)

Česká pošta – Osobnosti – Jeroným Pražský

 

Milým překvapením únorové emise je známka Štěňata – česká národní plemena psů: Český strakatý pes v hodnotě 13 Kč, vhodná jak pro posílání po ČR tak i v kombinaci s další známkou nebo známkami do zahraničí. Možná o něco málo milé je překvapení v podobě dvou 27 korunových známek ze série Historické dopravní prostředky, které byly doposud v hodnotě 25 Kč určené do zahraničí. Pošta se nás nejspíš snaží připravit na blížící se zdražení. Z historických dopravních prostředků se můžeme těšit na kolesový parník Vyšehrad a na „Slovenskou strelu“.

Příležitostná poštovní známka s Českým strakatým psem o rozměrech 26 x 36 mm je vyvedena plnobarevným ofsetem na tiskové listy po 50 známkách. Autorem známky vyobrazující malé štěně kousající svého unaveného psího tatínka do ucha je Zdeněk Daněk. Známka je dle mého názoru moc povedená, jen ten pejsek se tam tváří trochu moc nešťastně. 🙂

image_4543

Český strakatý pes

Autorem příležitostné známky s kolesovým parníkem Vyšehrad je Pavel Sivko. Známka je vytištěna v plnobarevném ofsetu na tiskových listech společně se „Slovenskou strelou“, jejímž autorem je Petr Ptáček. Na listě je tedy celkem 50 kusů známek, 25 vlaků a 25 parníků, obě známky mají rozměry 40 x 23.

image_4553

Kolesový parník Vyšehrad

image_4552

Slovenská strela

Více informací:

Česká pošta – Štěňata – česká národní plemena psů: Český strakatý pes

Česká pošta – Historické dopravní prostředky: kolesový parník Vyšehrad

Česká pošta – Historické dopravní prostředky: „Slovenská strela“

Další články: